臺灣國際科展

誰滴了黑水滴-凌日黑滴效應的探討

科展類別
臺灣國際科展
屆次
2006年
科別
地球與太空科學
學校名稱
高雄市立左營高級中學
指導老師
林明良、黃琦雯
作者
洪驊成
關鍵字
水滴 凌日黑滴效應

摘要或動機

本實驗的目的在於探討凌日時的黑滴效應。實驗以投影機在螢幕上投射出亮區模擬太陽,以保麗龍球模擬內行星橫越太陽表面,以相機作為觀測記錄器材,結果發現在內行星與太陽的第二及第三次接觸時會有黑滴現象。黑滴效應在光源顏色越接近紅色、拍攝相機的光圈值越小越明顯、相機對焦比實際值越小越明顯;光源的明亮度對黑滴效應沒有顯著影響。金星大氣、地球大氣不是造成黑滴現象的主因,而影響黑滴效應的因素與光的繞射相同。實驗結果發現,黑滴效應的成因主要發生在觀測紀錄的器材上面。This study is conducted to explain the black drop effect for the transit of a planet. A video projector projects a bright square on the screen to simulate the Sun. A ball simulated the planet crossing the sun’s disk. And a digital camera takes the images of transit. The Black-drop Coefficient is defined and a computer program is designed to analyze the image of black drop. The results show that the resolving power of the observation instrument is the main factor in the effect. The atmosphere and the solar limb darkening do not directly respond to it.


「為配合國家發展委員會「推動ODF-CNS15251為政府為文件標準格式實施計畫」,以及 提供使用者有文書軟體選擇的權利,本館檔案下載部分文件將公布ODF開放文件格式, 免費開源軟體可至LibreOffice 下載安裝使用,或依貴慣用的軟體開啟文件。」

檔案名稱 檔案大小 格式
誰滴了黑水滴-凌日黑滴效應的探討 1 MB Adobe Reader(Pdf)檔案