臺灣國際科展

黏質色拉雷菌(Serratia marcescens)發光重組菌偵測環境中含酚環之毒性化合物之?

科展類別
臺灣國際科展
屆次
2005年
科別
環境科學
學校名稱
臺北市立第一女子高級中學
作者
許瑜真
關鍵字
黏質色拉雷菌,發光重組菌

摘要或動機

A pair of bacterial two-component system RssB-RssA was cooperated into Serratia marcescens for toxicity phenolic compound detection. First step of this study, E coli was used to accept the plasmid and certified by fluorescent. Then transfer the system from E coli into Serratia marcescens. Finally, 7 kinds of chemical, included phenol, benzene, toluene, xylenes, 4-chlorotoluene, 2-nitrotoluene, and kerosene, were used to check the sensitivity of this gene modified Serratia marcescens line. The results showed that this gene modified Serratia marcescens line had good performances and responses to those chemicals. 本實驗是以一受到二元訊號傳遞系統調控的發光基因重組質體,送入黏質色拉雷菌中,並以製備好的菌株進行毒性化合物之測試。在實驗的第一階段,我們將重組質體送入大腸桿菌內,並以其發光的有無來判斷是否達到送入的目的,其後再以電泳法確認各基因片段是否正確。第二階段再以相同的方法將選殖好的重組發光質體送入黏質色拉雷菌。第三階段,以發光重組菌針對酚、苯、甲苯、二甲苯、4-氯甲苯、2-硝基甲苯及煤油進行發光測試。結果方面,我們發現黏質色拉雷菌發光重組菌對於這一系列的酚環類化合物的確具有相當高的敏感度。


「為配合國家發展委員會「推動ODF-CNS15251為政府為文件標準格式實施計畫」,以及 提供使用者有文書軟體選擇的權利,本館檔案下載部分文件將公布ODF開放文件格式, 免費開源軟體可至LibreOffice 下載安裝使用,或依貴慣用的軟體開啟文件。」

檔案名稱 檔案大小 格式
黏質色拉雷菌(Serratia marcescens)發光重組菌偵測環境中含酚環之毒性化合物之? 333 KB Adobe Reader(Pdf)檔案