對號入座

科展類別
臺灣國際科展
屆次
2004年
科別
數學科
學校名稱
臺北縣立福和國民中學
指導老師
鄭釧鋒
作者
梁守辰
關鍵字
建中通訊解題 點對稱歸位
備註
儲備作品

摘要或動機

After reading “CKSH Communication 20 “, we are interested in Question 5 . We try to explain that in all the No. Crunches, whether we can put the numbers in the No. Crunches any certain position. We specify the question, according to the “Point Symmitry Homing” in mxn No. Crunches, to find the correlated characters of the rules. Finally, we find a “switch” – we can get the better way to rotate the numbers quickly by some programs.從「建中通訊解題」第20 期第5 題出發,本研究嘗試去解釋對所有的數字轉盤而言,是否能將其中的數字歸位到任意指定的位置?接下來將題目特殊化,藉由m× n 數字轉盤的「點對稱歸位」,尋找遊戲規則衍生出的相關性質。最後,利用研究出的性質找到一個「判斷式」可藉由程式設計,快速的找到較佳轉法。


「為配合國家發展委員會「推動ODF-CNS15251為政府為文件標準格式實施計畫」,以及 提供使用者有文書軟體選擇的權利,本館檔案下載部分文件將公布ODF開放文件格式, 免費開源軟體可至LibreOffice 下載安裝使用,或依貴慣用的軟體開啟文件。」

檔案名稱 檔案大小 格式
對號入座 1 MB Adobe Reader(Pdf)檔案