臺灣國際科展

機能性材料的光學性質

科展類別
臺灣國際科展
屆次
2002年
科別
物理科
學校名稱
國立臺南第一高級中學
指導老師
鄧明聖、羅裕龍
作者
陳登豪
關鍵字
光學性質,繞射

摘要或動機

本實驗使用磁流變流體(Magnetorheological fluid, MRF)來估查其磁場作用下的光學性質。本實驗採用Lord公司的MRF-132LD磁流變流體加以稀釋到不同的重量濃度,並以氫氟酸蝕刻玻片產生不同的厚度。吾人觀察到濃度參數以及厚度參數均對MRF薄膜的光繞射產生影響。膜厚越薄,產生的繞射較明顯,而重量濃度較小的容易亦有較大的繞射角度。吾人亦移動上下兩玻片相對位置,施加剪力的作用,繞射現象也產生明顯的改變。\r
The Magnetorheological fluid (MRF) is used to observe the optical properties under the vertical magnetic field , The MRF-132LD from Lord Company is used, The MRF is diluted to different weight ratio of particulate and carrier fluid . The different thicknesses of the MR thin film are also made with the diluted MRF. The concentration of the MRF and the thickness of the thin film are both found to have significant effects on the optical diffraction phenomenon. The optical diffraction is also found to be affected by the applied shear force to the thin film.


「為配合國家發展委員會「推動ODF-CNS15251為政府為文件標準格式實施計畫」,以及 提供使用者有文書軟體選擇的權利,本館檔案下載部分文件將公布ODF開放文件格式, 免費開源軟體可至LibreOffice 下載安裝使用,或依貴慣用的軟體開啟文件。」

檔案名稱 檔案大小 格式
機能性材料的光學性質 5 MB Adobe Reader(Pdf)檔案